amirali-mirhashemian-unsplash

O singură țară, o mulțime de bucătării

Când vine vorba de îndepărtata Indie, unul din primele lucruri care ne vine în minte este mâncarea. Indienii au o cultură foarte bogată a mâncării. Fiind o țară foarte mare, nu este de mirare că există multe culturi și obiceiuri gastronomice care, în timp, s-au  conturat în bucătării de sine stătătoare. Cea mai generală împărțire a bucătăriei indiene se face în funcție de regiune. Astfel, avem bucătărie indiană de nord, centrală, de sud, estică, sau vestică. Desigur, cei care vor să aprofundeze, vor descoperi că există mai bine de 35 de regiuni culinare documentate ale bucătăriei indiene. În cele ce urmează, vom vorbi puțin despre caracteristicile fiecărei zone gastronomice.

Bucătăria indiana de nord

Vorbim, bineînțeles, de zona de nord a Indiei. Aceasta cuprinde caracteristicile gastronomice ale zonelor Kashmir, Punjab, Rajasthan sau Uttar Pradesh. Elementele care influențează această zonă, din punct de vedere culinar, sunt:

  • Climatul extrem – veri cu temperaturi extremd e ridicate și ierni cu temperaturi extrem de scăzute
  • Inlfuența geografica și culturală – din punct de vedere geografic, dar și cultural, zona este în relație cu restul subcontinentului, avand puternice influențe din Asia Centrala.
  • Stilul de a găti – spre deosebire de zona de sud, unde se folosesc ceea ce indienii numesc ”masale umede”, în nord curryurile au un sos mai gros, mai cremos și mediu picant. Produsele lactate au un rol important atât în preparatele dulci cat si in cele sarate.
  • Garnituri – Zona este populară pentru pâini, pâinici și lipii. Naan, paratha, roti sau Kulcha sunt printre cele mai cunoscute. Orezul este și el popular, mai ales în biryani sau pilafuri.

Bucataria indiana de Est

Compusa din state precum Sikkim, Assam, Arunachal pradesh, Manipur sau Tripura, aceasta zona e cunoscuta pentru plajele sale si pentru zonele muntoase.
Datorita climatului, aici se cultivă foarte mult orez. Se găsesc din belșug și legume verzi și fructe care se regăsesc în la fel de multe rețete. Din punct de vedere culinar:

  • Se regăsesc influențe din bucătăria chinezească și cea mongoleză
  • Printre cele mai populare tehnici de gătire se numără gătitul la abur și prăjitul
  • În zona de coastă, peștele e principalul ingredient, în timp ce în restul regiunii se gătește cu porc.
  • Zonă foarte populară pentru deserturi și dulciuri, cea mai populară din Indian, de altfel.
  • Aici mâncarea nu este foarte picantă, lucru ce permite celorlalte condimente să se afirme. Printre principalele ingrediente se numără semințele de muștar, Paanch Phoran, iaurt, cocos, produse lactate sau făină de năut.

Bucătăria indiană de vest

Această regiune include state precum Rajasthan, Gurajat, Maharashtra sau Goa.  

Dintre cele mai importante caracteristici gastronomice, amintim:

  • Din punct de vedere cultural, statele acestei regiuni  sunt hinduse și vegetariene.
  • Nuca de cocos și alunele sunt ingrediente importante, datorită accesului foarte facil la ele
  • Această regiune conține probabil cea mai mare diversitate culinară din India. Regăsim aici preparate foarte picante, vegetariene, cu carne, preparate mai dulci.
  • In acestă zonă este popular Thali, ca stil de a mânca. Este o farfurie mai mare care poate avea pana la 10 preparate vegetariene diferite, lipii (de obicei chapati) și dulciuri.
  • Printre principalele ingrediente folosite in această regiune, se numără: porumbul, faina de naut, ardeii iuți uscați, iaurtul, nucile, peștele, orezul sau nuca de cocos.

Bucătăria indiana de Sud

Această regiune cuprinde state precum Andhra Pradesh, Tamildanul, Telangana sau Kerala.  In această zonă se remarca atat preparate vegetariene cat si cu carne, in timp ce felurile principale, deserturile sau snackurile difertă de la un stat la altul.

Cele ai importante aspecte gastronomice ale regiunii sunt:

  • În această regiune se găsesc, de departe, cele mai picante preparate.
  • Mesele se construiesc în jurul orezului, fiind o garnitură foarte populară, nelipsită de la masă.
  • Se gătește folosind ceea ce indienii numesc masale umede, de obicei pe bază de lapte de cocos.
  • Indienii care locuiesc in sud sunt mari iubitori de cafea.
  • Pentru că este foarte accesibil, se foloseste foarte mult ulei de cocos la gătit
  • Dintre cele mai importante ingrediente si condimente, amintim: frunze de curry, mustar, mai multe tipuri de piper, tamarind, ardei iuti sau seminte de schinduf.

Așadar, după cum se poate vedea și din cele enumerate mai sus, India are o bucătărie foarte complexă si foarte variată. Mai mult ca sigur acoperă aproape orice preferință de arome sau intensitate a iuțimii, doar să știi ce vrei. Deși diferite din unele puncte de vedere, în toate regiunile preparatele au la bază condimente care dau aroma aceea specifică de mancare indiana.

Care zonă e preferata ta și de ce?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *