Diwali, sau cea mai importantă sărbătoare a Indiei

Fiecare țară, regiune și cultură moștenesc o paletă largă de tradiții și sărbători, iar în cazul Indiei, una dintre cele mai importante sărbători este Diwali, care se sărbătorește anul acesta chiar astăzi, pe 14 Noiembrie.

Diwali este festivalul Indian al luminilor și se traduce ca “șir de lămpi”, semnificând triumful binelui asupra răului, iar participanții se strâng împreună, se îmbracă în haine noi și își dăruiesc dulciuri și gustări.

Pentru că această sărbătoare este una semnificativă în tradiția Indiei, vom prezenta mai jos 10 lucruri despre Diwali:

  1. Diwali are loc în fiecare an, durează 5 zile, iar data sa nu este una exactă, schimbându-se în funcție de poziția lunii.
  2. Cuvântul Diwali înseamnă “șir de lămpi”, iar în cadrul acestui festival, oamenii își decorează casele cu lumini și lămpi pe bază de ulei, numite diyas.
  3. Pentru majoritatea oamenilor, Diwali celebrează zeița bunăstării. Se spune că lămpile și luminile călăuzesc spiritul zeiței bunăstării, Lakshmi, de aceea oamenii își decorează casele cu lumini, pentru ca spiritul acesteia să le dăruiască prosperitate în anul următor.
  4. Diwali marchează începutul anului nou hindus.
  5. Este o sărbătoare care celebrează triumful binelui asupra răului și există numeroase legende bazate pe această tematică. În partea de nord a Indiei, de exemplu, de Diwali se sărbătorește întoarcerea zeităților Rama și Sita in orașul Ayodhya, după ce l-au înfrânt pe regele diabolic Ravana.
  6. În regiunea Bengal, de Diwali se sărbătorește zeița Kali, distrugătoarea forțelor malefice, iar în Nepal se sărbătorește victoria lordului Krishna asupra regelui malefic Narakaasura.
  7. Diwali este, de asemenea, un moment de fericire alături de familie și cei dragi. Oamenii fac schimb de cadouri și dulciuri și se bucură de timpul petrecut împreuna.
  8. Rangoli este o frumoasă tradiție din cadrul Diwali și constă în desenarea de modele colorate și frumoase, folosind pudră de diferite culori, la intrarea în casă, pentru a întâmpina zeitățile și ca semn de noroc și prosperitate.
  9. Orașul Leicester din Regatele Unite găzduiește cea mai mare celebrare a Diwali, din afara Indiei. Anual, oamenii se strâng pe străzi să se bucure de muzică bună și de spectacole de lumini.
  10. Se spune ca în prima zi de Diwali se fac cumpărături, în special de aur și argint. În a doua zi se decorează casele, a treia zi este ziua principală a festivalului, în care familiile se strâng și au parte de un mare festin, în a patra zi se face schimb de cadouri între rude, iar în ultima zi frații și surorile petrec timp împreună.

Voi ce știți despre Diwali?

Sursa: https://www.natgeokids.com/uk/discover/geography/general-geography/facts-about-diwali/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top