Butter chicken, sau Murgh Makhani, este poate cel mai popular dintre curry-urile indiene. Butter chicken este un preparat al zonei central-nordice, care fost inventat de Kundan Lal Gujral, un chef indian vizionar si inspirat. Motivat de nevoia de a nu risipi, a inventat acest preparat combinand bucati de pui tandoori (reteta creata tot de el, iar anterior creatiei sale, tandoorul era folosit doar pentru paini sau lipii) cu sos de rosii, smantana si unt. A facut asta pentru a obtine o carnita frageda, in primul rand si pentru a crea o combinatie de gusturi, in al doilea rand.
Noi respectam reteta originala, cel putin ca tehnica si ingrediente principale. Astfel incingem niste ghee, in care calim ceapa si pasta de ghimbir si usturoi. Cand acestea sunt gata, adaugam un amestec de condimente, pe care il lasam putin sa infuzeze gheea. Apoi adaugam puiul pe care il gatim anterior la gratarul cu carbune (nu avem tandoor 🙁 ) si amestecam pana cand gheea condimentata acopera tot puiul. Il gatim putin la foc mic, dupa care adaugam apa (sau supa de pui, atunci cand avem). Gatim putin pana vedem ca puiul incepe sa se hidrateze si sa se inmoaie, dupa care adaugam rosii pasate. Incorporam rosiile gatind la foc mic si amestecand constant. La momentul potrivit, adaugam smantana si mai gatim inca putin. Luam de pe foc, adaugam putina sare, niste frunze de schinduf si niste garam masala si e gata :).
Daca l-ati incercat deja, stiti ca este un curry cu o textura fina, dar densa in acelasi timp. In combinatie cu smantana (in special), condimentele din acest curry dau o senzatie placuta, fina, de mancare cu gust profund.
Gatita in unt, roșii pasate si smantana, carnea se hidrateaza, si scoate la iveala aroma smokey, de carne fripta la caldura carbunilor.
La final, vine o nota picanta, care iti aduce inca o data aminte ca mananci un curry indian. E un picant potrivit, care te incalzeste puțin, dar care nu te face sa bei un litru de lapte, ca sa treaca.
Asa este Butter Chickenul nostru. Este cel mai cerut preparat din meniu, indiferent de orasul in care am fost, sau evenimentul la care ne-am aflat.
In ultimii doi ani, am gatit si servit mai bine de 11.000 de portii de Butter Chicken, asa ca te asteptam cu toata increderea sa Il incerci, daca nu ai facut-o deja.